Att tänka på eventuella risker som kan inträffa och hur de ska hanteras vid projektledning är som att ha en plan för dåligt väder när man planerar en utflykt.
Det handlar om att vara förberedd på eventuella problem som kan dyka upp längs vägen och att ha en strategi för att hantera dem.
Risker är allt som kan påverka projektet negativt, såsom förseningar, resursbrist eller tekniska fel. När man känner till dessa risker kan man ta steg för att minska deras påverkan eller förbereda sig för att hantera dem om de uppstår.
Riskkalkylering innebär att man bedömer och gör en ordning över hur troligt det är att olika risker inträffar och hur allvarliga konsekvenserna kan bli. I en riskmatris värderas sannolikheten att risken inträffar, och eventuell konsekvens av att risken inträffar, med en siffra. Därefter kan man prioritera vilka risker som är viktigast att förbereda sig i första hand.
Att tänka på riskhantering och riskkalkylering är viktigt av flera anledningar. För det första hjälper det till att minimera överraskningar längs vägen. Genom att vara medveten om potentiella problem i förväg kan man planera för dem och undvika att de blir stora hinder senare.
För det andra kan det hjälpa till att spara tid och pengar. Att hantera problem när de är små och hanterbara är oftast billigare och tar mindre tid än att försöka åtgärda dem när de har vuxit sig stora och komplicerade.
Sammanfattnings:
Det är viktigt att tänka på riskhantering och riskkalkylering vid projektledning för att vara förberedd på eventuella problem och kunna hantera dem på ett effektivt sätt. Det är som att ha en försäkring för projektet som kan hjälpa till att minimera risken för misslyckande och maximera chansen för framgång.